מחקר חדש מצא: נגני מוזיקה (MP3) גורמים לנזק זמני בשמיעה
יוצא לכם לשמוע מוזיקה באייפוד או בנגן מוזיקה אחר במקסימום עוצמה של המכשיר? מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה מצביע על קשר ישיר בין שימוש מוגבר בנגני מוזיקה לירידה בשמיעה.
"למכשירים הללו פוטנציאל לגרימת נזק" מסכמים כותבי המחקר מאוניברסיטת גאנט מבלגיה. "יש צורך במחקרי אורך נוספים על מנת לקבוע את היקף הנזקים שנוצרים מחשיפה ממושכת לרעש מפעילות פנאי".
בעבר נמצא שחשיפה ארוכת טווח לרעש תעסוקתי, כגון הרעש שנמצא במקומות עבודה המערבים עבודה עם מכונות, כלי עבודה וכדומה, גורמת לירידה בשמיעה כתוצאה מרעש (Noise induce hearing loss) אך מעט ידוע לגבי ההשלכות של חשיפה לרעש מפעילות בשעות הפנאי כגון חשיפה למוזיקה רועשת בהופעה חיה, לנגני מוזיקה או לאירועי ספורט עם רעש קהל חזק.
במחקר שנערך נבדקו 21 נבדקים אשר האזינו לנגני מוזיקה ב-6 משכים שונים בעוצמות שמע משתנות באמצעות אוזניות סטנדרטיות או אוזניות המוכנסות לתעלת השמע. החוקרים ביצעו בדיקות שמיעה ולהערכת ספי השמיעה לפני ואחרי הניסוי. הבדיקות מצאו הרעה בספי השמיעה אצל הנבדקים שהאזינו למוזיקה רוק למשך שעה ברציפות.
"מחקר זה מוכיח באופן חד משמעי שאם אתה משתמש בנגני מוזיקה בעוצמה גבוה למשך זמן ארוך, אתה מגביר את הסיכוי לגרימת נזק בשמיעה" טוען ד"ר פליגור, אודיולוג מבית החולים לילדים בבוסטון. "ההרעה הזמנית בספי השמיעה היא הפיכה, אך חשיפה ממושכת יוצרת פוטנציאל לגרימת נזק בלתי הפיך". סמני האזהרה לירידה בשמיעה כתוצאה מחשיפה למוזיקה יכולה לכלול צפצופים באוזניים (טיניטוס) וקושי להבין אנשים בתנאי רעש רקע. "כאשר קיים כבר הקושי להבין שיחה בתנאי רעש, הנזק הוא כנראה בלתי הפיך" אומר ד"ר פליגור. "ירידה בשמיעה כתוצאה מחשיפה לרעש מתגנבת אליך לאט לאט, וזה חבל מאחר וזאת תופעה שניתן להימנע ממנה לחלוטין ע"י שימוש מושכל והימנעות מרעש מיותר".
ישנן דרכים בטוחות להנות ממוזיקה בנגן המוזיקה. ניתן להקשיב למוזיקה בעוצמה המקסימאלית למשך מקסימום שעה, ואחריה להפחית את העוצמה ל-80% בלבד למשך חצי שעה נוספת, או להאזין לעוצמה של 60% מהמכשיר למשך כל היום ללא דאגה, כפי שנמצא במחקר האחרון שמצא שביצוע פעולות אלו מנע לחלוטין את הירידה הזמנית בשמיעה.
אחת הבעיות שמציין המחקר היא שנגני המוזיקה של היום יכולים להכיל אלפי שירים ויכולות הסוללה שלהם מאפשרות האזנה למוזיקה שעות ארוכות, בהשוואה למכשירי הווקמן של פעם, שיכלו להשמיע רק את המוזיקה שעל קלטת אחת כל פעם, עם סוללות המגבילות הרבה יותר את משך האזנה.
"תוצאות המחקר, המוכיחות שקיים שינוי זמני בספי השמיעה, מחייבות מחקר מעמיק לבדוק את הפוטנציאל לנזק ארוך טווח" אומר ד"ר רוטשילד, רופא ילדים מבית החולים הר סיני בניו יורק. "יש צורך לבדוק את פוטנציאל הנזק של נגני המסוגלים להגיע לעוצמות שמע חזקות ולאורך זמן. יש מקום לדאגה מאחר וכמעט לכל ילד בימינו יש בכיס מכשיר בעל הפוטנציאל לגרום לנזק לשמיעה שלו". ד"ר רוטשילד לרוב ממליץ להורים שאם הם יכולים לשמוע את המוזיקה באופן מלא, כולל מילים, שהילד שלהם שומע דרך האוזניות, אז העוצמה מזיקה לשמיעה של הילד שלהם.
באתר חברת אפל, יצרנית האייפוד, נכתב: "אם אתה מאזין למוזיקה בעזרת אוזניות, בין אם הן מחוברות לאייפוד, מחשב או כל נגן מוזיקה אחר, מומלץ לעקוב אחרי מספר המלצות הגיוניות...מומחים ממליצים לכוון את עוצמת השמע בסביבה שקטה, להנמיך את עוצמת הקול אם אינך מסוגל להבין אנשים הפונים אליך, לא להגביר את העוצמה על מנת לחסום את רעשי הסביבה ולהגביל את זמן השימוש באוזניות אשר מאזינים בעוצמה גבוהה"
האתר גם ממליץ לבצע מעקב לאורך זמן: "יש לשים לב לכמה זמן אתה מאזין בעוצמה גבוה. יש לזכור: אתה יכול להתרגל לאט לאט להאזנה בעוצמה גבוה, בלי להיות מודע שעוצמה גבוה יכולה לפגוע בשמיעתך. מומחי שמיעה מזהירים שירידה בשמיעה יכולה להיגרם כתוצאה מחשיפה חוזרת לרעש לאורך זמן. ככל שהעוצמה גבוהה, ככה צריך פחות זמן בשביל שיגרם נזק לשמיעה. אם אתה חש צפצופים באוזניים או קושי בשמיעה, הפסק להאזין ולך לבצע בדיקת שמיעה". (קישור להמלצה באתר אפל) המחקר החדש "עוזר להבין שיש צורך בהדרכה- להסביר למשתמשים בנגני מוזיקה שחשיפת יתר יכולה לגרום לירידה משמעותית בשמיעה" אומרת קורי פורטנאפ, אודיולוגית מאוניברסיטת קולורדו. "ירידה זמנית בשמיעה, כפי שנצפתה במחקר הנוכחי, היא סימן אזהרה משמעותי שמצביע שיותר נזק נגרם ברקע. בכל פעם שנגרם נזק זמני, נגרם גם נזק ארוך טווח לתאי השערה באוזן הפנימית".
שורה תחתונה: בין אם נמצאים בהופעה חיה, עובדים עם כלי עבודה רועשים או מאזינים למוזיקה , אם מרגישים הרעה בשמיעה או צפצופים באוזניים – נחשפת לרעש מזיק הגורם לנזק.